miercuri, 20 ianuarie 2010

Retrospectiva discografica 2009 a scenei de rock progresiv (albume de studio)

Constat, cu deosebita placere( satisfactie bazata nu numai pe nr de CD-uri cumparat in anul ce de putin timp l-am incheiat) ca 2009 a fost bogat in aparitii pe scena rock-ului progresiv;

Noi trupe s-au lansat pe piata muzicii , altele au continuat sa confirme, continuand sa ne surprinda (in mod placut), altele (insa) dezamagind de data asta (sau poate asteptarile noastre au fost prea mari);

Vreau sa subliniez ca cele de mai jos sunt pareri absolut personale vis-a-vis de muzica progresiva si trebuie luate ca atare.


Chiar daca The Flower Kings nu a avut in 2009 nici o lansare (surprinzator, nu?), membrii trupei n-au stat cu mainile in sân;

Astfel, Tomas Bodin continua trilogia inceputa cu “I Am” acum cativa ani, cu al II-lea album din respectiva serie “You Are” de data asta schimband registrul, inroland fosti membrii din TFK in nou creata Eggs & Dogs;

Roine Stolt (the mastermind of TFK) de asemenea, lanseaza un ambitios proiect personal impreuna cu Nad Sylvan (Unifaun) sub titulatura AGENTS OF MERCY “The Fading Ghosts of Twilight”, iar impreuna cu Jonas Rheingold (sub numele 3rd Electric World) albumul “Kilimanjaro Secret Brew”.

Din aceiasi zona geografica (Suedia), cei de la Beardfish lanseaza”Destined Solitaire”, iar olandezul (ambitios, nu zburator) Arjen Lucassen, tripla complatie “Timeline” (o retrospectiva acoperind intreaga perioada de creatie avuta sub titulatura AYREON); tot respectivul, sub numele Guilt Machine lansand, tot anul trecut albumul “On This Perfect Day”.

Cum ar fi fost sa nu mentionam aparitia (dupa o absenta de mai bine de 9 ani) al celui de al III-lea album de studio “The Whirwind”, al reunitilor de la TRANSATLANTIC (considerat de ‘specialisti’, primul super grup, in componenta Mike Portnoy /DREAM THEATER, Pete Trewavas/MARILLION, Roine Stolt/THE FLOWER KINGS si Neal Morse/ex-SPOCK'S BEARD).

Ca tot pomeniram de Dream Theater, respectivii lanseaza “Black Clouds And Silver Lining”.
Pe langa faptul ca impreuna cu Robert Fripp de la King Crimson, a inceput remasterizarea albumelor KC, cu ocazia aniversarii a 40 de ani de la aparitie (“Lizard”), Steven Wilson isi gaseste timp sa scoata (impreuna cu Porcupine Tree), albumul “The Incident”, o alta nestemata alaturata panopliei PT déjà existente.

Neoprogresiv-ul se afiseaza cu albumul “Frequency” al celor de la IQ; chiar daca Martin Orford, unul din membrii fondatori ai grupului a ales sa paraseasca corabia, trupa face ‘fata’ cu brio in continuare.

Pe scena poloneza, grupul Satellite adauga inca un album (bunisor), “Nostalgia” la deja bogata discografie (majoritatea componentilor actualei trupei formasera in anii 80 grupul Collage).
Tot Polonia (oare cand vom avea si noi, romanii, cel putin o trupa ‘decenta’ pe scena progresiva??? intrebare retorica...), prin cei de la Riverside (Mariusz Duda) lanseaza “Anno Domini High-Definition” al IV-lea album de studio al trupei.
Prolificul fost chitarist al trupei Genesis, Steve Hackett, pe finalul anului, lanseaza “Out Of The Tunnel’s Mouth”.

Si daca tot am trecut Canalul Manecii, un exponent de baza al scenei Canterbury este grupul THE TANGENT, care dupa mai putin aclamatul album “Not As Good As The Book” revine sub claviatura aceluiasi entuziast, Andy Tillison cu “Down And Out In Paris & London”, avand timp sa mai scoata un alt album, “Jitters” cu trupa in care a debutat, Parallel Or 90 Degrees.
Rock-ul psihedelic, prin cei de la The Future Kings Of England cu al lor al III-lea studio album, “The Viewing Point” adauga genului abordari clasice dar, totodata, proaspete.

Neobositul Omar Rodriguez Lopez si ai lui Mars Volta, ofera un album de-o rara frumusete si melodicitate, “Octahedron”.

Pe scena germana a space-rock-ului, legendarii Eloy, revin cu “Visionary”, dupa o absenta de 10 ani (si cu ocazia aniversarii a 40 ani de existenta) cu acelasi frontman, Frank Bornemann dar, cu un album prea scurt si avand, din pacate, elemente si pasaje muzicale deja dezvoltate anterior.
Tot in Germania, exponentii krautrock-ului din anii 70-80, Grobschnitt (faimosi pentru seriile de concerte in care dezvoltau tema numita de ei “History Of Solar Music”, de fiecare data interpretand-o diferit) se regrupeaza (reuniune nerecunoscuta insa de unii membrii fondatori Eroc, Lupo, etc) lansand “Grobschnitt LIVE 2008”.

Kevin Moore (ex-Dream Theater) si Jim Matheos (Chroma Key) sub titulatura O.S.I. (Office of Strategic Influence), lanseaza cel de-al III-lea album “Blood” avand ca invitati pe langa Gavin Harrison (PT) pe Mikael Akerfeld (Opeth) si Tim Bowness(NO-MAN).
Ca si debut, merita mentionat albumul “The Weirding” al celor de la Astra.

Voi reveni cu lansarile pe DVD.

Intre timp, keep’on’progin’...



Sorin Voichiţă

Un comentariu:

  1. Excelent aticol, multumesc mult pentru munca depusa, ma bucur mult pentru pasiunea ta si sper ca si in continuare sa ne bucuram impreuna de informatii si de articole cit mai consistente pe care sa le publicam pe acest blog.

    RăspundețiȘtergere